Info Pacienti

  • Nu aveti nevoie de programare pentru efectuarea radiografiilor dentare.
  • Rezultatele sunt eliberate pe loc: timpul de asteptare de la introducerea datelor dvs. in calculator pana la inmanarea filmului este de aproximativ 10 min.
  • Cu toate ca doza de radiatii este foarte scazuta in cazul tuturor radiografiior dentare si ca sunteti protejate cu sort de plumb in timpul expunerii, nu recomandam efectuarea radiografiilor de orice fel mai ales in primul trimestru de sarcina. In cazul in care sunteti insarcinata anuntati medicul dentist.
  • La cererea dumneavoastra radiografiile pot fi expediate si pe mailul dvs. personal.
  • In cazul in care ati pierdut radiografia dentara, puteti veni la noi sa solicitati eliberarea unui duplicat.
  • Daca doriti sa navigati pe internet pana la eliberarea rezultatului, cereti asistentei parola WI-FI.
  • Suntem receptivi la orice sugestii din partea dumneavoastra.
Ce trebuie sa stiti in cazul radiografiilor intraorale:

Radiografiile intraorale, se fac cu receptorul de imagine (senzor, placuta fosforica sau film) plasat in cavitatea bucala, in spatele dintilor iar acesta este pastrat in pozitie cu un sistem special de pozitionare ori cu ajutorul degetului pacientului.

Pentru ca imaginea sa fie clara si sa cuprinda exact zona de interes, este foarte important sa nu miscati pozitia senzorului, dupa ce a fost fixat de asistenta, pana dupa realizarea expunerii. Daca simtiti ca acesta a alunecat sau ati simtit nevoia sa va miscati si si-a modificat pozitia, anuntati asistenta inainte de efectuarea expunerii propriu-zise.

In timpul expunerii care dureaza o fractiune de secunda, incercati sa nu inspirati. In unele cazuri, datorita suprapunerii atipice a radacinilor dintililor pluriradiculari din zona maxilara s-ar putea sa fie nevoie de inca o expunere, sub o incidenta complementara.

Pe tot parcursul expunerii veti fi protejat cu sort de plumb cu guler, care va protejeaza si glanda tiroida.
In cazul radiografiilor intraorale nu este necesar sa indepartati toate obiectele metalice de la nivelul capului si gatului, doar a lucrarilor protetice mobilizabile.

Ce trebuie sa stiti in cazul radiografiilor extraorale:

Intai este necesar sa indepartati toate obiectele metalice de la nivelul capului si gatului: lant, cercei, agrafe, ochelari, lucrari protetice mobile.Daca nu puteti singuri, rugati asistenta sa va ajute.

Asistenta va va explica inainte de pozitionarea la aparatul panoramic despre felul in care trebuie sa muscati pe piesa de muscat (cu dintii frontali ai ambelor arcade in cele doua santuri), sa incercati sa tineti coloana cervicala cat mai dreapta, lasand umerii in jos, sa priviti relaxat inainte si sa tineti limba lipita pe cerul gurii pentru a nu se interpune aer intre limba si mucoasa palatului, ceea ce ar crea o zona radiotransparenta suprapusa dintilor.

Si cel mai important, sa nu va modificati pozitia si sa nu va miscati in timpul expunerii, care dureaza cateva secunde.

In cazul expunerilor panoramice sortul de plumb este fara guler, pentru a nu crea zone radioopace suprapuse imaginii.